Tedaviler
Ortodonti
Ortodonti

Dişlerin diş kemikleri (alveolar kretler) üzerinde düzgün şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Ortodonti tedavi çeşitleri hastanın durumuna aşağıdaki gibidir:

  • Tel Tedavi̇si̇
  • Şeffaf Plak Tedavi̇si̇
  • Hareketli̇ Ortodonti̇k Apareyler İle Tedavi̇

Tel Tedavi̇si̇

Dizilimi bozuk iskeletsel sorunlara sahip olan çapraşık dişlerin düzeltilmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tel ve braketler kullanılarak dişlerin düzeltilmesi hedeflenir.

Şeffaf Plak Tedavi̇si̇

Diş çapraşıklarını düzeltmek için kişiye özel 3 boyutlu yazıcılarda oluşturulmuş şeffaf plaklar kullanılarak yapılan ortodontik tedavi yöntemidir. Hastaya tel tedavisine göre daha estetik ve konforlu bir süreç sunar.

Hareketli̇ Ortodonti̇k Apareyler İle Tedavi̇

Hareketli ortodontik apareyler, çene genişletme amacıyla kullanılan vidalı hareketli apareyler, alışkanlık kırıcı apareyler ve son olarak pekiştirme apareyleri hareketli ortodontik apareylerden oluşmaktadır. Ağız içinde kullanılan hareketli apareyler, ortodonti uzmanı tarafından hastaya özel olarak tasarlanır ve kullanımı kolaydır ve hasta ağzına tam uyum sağlamaktadır. Bu apareyler erken dönem tedavilerde çok önemlidir. Büyüme gelişimin doğru bir şekilde yönlendirilmesinde etkili olup alt ve üst çenede oluşan konum bozukluklarının tedavisinde tercih edilen ilk tedavi yöntemidir.

merak ettikleriniz?

Ortodonti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tel tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.

Şeffaf plak mı diş teli mi hangisini tercih etmeliyim?

Dişlerdeki çapraşıklık, çenedeki yapı bozuklukları, aralıklı dişler tedavilerinde ve çene genişletilmesi gibi pek çok ortodontik bozuklukta şeffaf plak tedavisi tercih edilebilir. Ancak en doğru kararı diş hekiminizin yaptığı muayene sonucu tavsiyesine uymakla olacaktır.

Şeffaf plak tedavisi acıtır mı?

Tel tedavisine göre oldukça konforludur. Ağız içerisinde herhangi bir tel veya metal parçası olmadığı için ağız içine batma veya yara olma durumu olmamaktadır. Ağrısız ve acısızdır.

Hareketli ortodontik apareyler en çok hangi yaş grubu için kullanılır?

Özellikle erken yaşlardaki çocuklarda kullanılmakta olup kısa sürede etkili sonuç alınmaktadır.

Hangi durumlarda hareketli apareyler kullanılır?

  • Çene ve yüz yapısında uyuşmazlık bulunan hastalar
  • Diş kavislerinde darlık görülen hastalar
  • Üst dişlerin alt dişleri fazla örttüğü durumlar
  • Fırlak diş sorunu yaşayan hastalar
  • Ağız kapanışında sorun bulunan hastalar
  • Ters kapanan dişi bulunan hastalar
  • Ağız solunumu, parmak emme gibi kötü alışkanlığı bulunan hastalar
  • Süt dişlerinin erken kaybedildiği durumlar
  • Sabit ortodontik tedavi sonrası pekiştirme gerektiren durumlar

DAHA FAZLA GÖSTER
DAHA AZ GÖSTER
Ortodonti
Bilgi & Randevu