Kalıcı Di̇ş Beyazlatma
Kalıcı diş beyazlatma, kliniklerde yapılan diştaşı temizliği (detertraj) veya polisaj (cila) tedavilerinden farklı bir yöntemdir. Hastalar tarafından bazen karıştırılmaktadır. Kalıcı diş beyazlatma ile dişlerin mevcut renginde kalıcı bir ağarma yada beyazlama elde edilir. Amaç hijyen değil tamamiyle estetik amaçlıdır. Dişlerin estetik görüntüsünde olumlu yönde değişim sağlanır. Dişlere herhangi bir zarar vermeyen bir prosedürdür.
Kalıcı diş beyazlatma farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir.
Zoom yada Lazer Beyazlatma Yöntemi
Klinik ortamında hekimler tarafından dişler üzerine özel bir jel uygulanması sonrası zoom ışığı kullanılarak yapılan diş beyazlatma yöntemidir. Doktor kontrolünde yapılan bir işlemdir. En popüler diş beyazlatma yöntemidir.
Zoom yada Lazer beyazlatma nasıl uygulanır?
Hastanın, öncelikli olarak tüm dişlerinin üzerindeki tartarlar ve besin plakları itina ile temizlenir. Dişleri özel bir temizleme patı ile fırçalanır. Kalıcı beyazlatma uygulanacak dişleri özel bir ağız açma aparatı kullanılarak yanak ve dudak dokularından izole edilir. Diş etleri özel bir koruyucu dolgu malzemesi ile korunur. Daha sonra dişler üzerine beyazlatmayı sağlayacak jel uygulanır. Lazer ışık kaynağı yada Mavi ışık veren LED cihazı ( zoom ) ile 15’er dakikalık üç seans halinde dişler üzerindeki jel aktive edilir. Toplamda 45 dakikada klinik ortamında yapılan beyazlatma tedavisi sağlanır. Gerekli görülürse ev tipi beyazlatma ile kombine edilebilir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma Yöntemi
Ofis tipi diş beyazlatma nedir?
Diş kliniği içerisinde uygulanan diş beyazlatma yöntemidir. Zaman kısıtlaması olan hastalar için uygun bir yöntemdir. Uygulama süresi diğer yöntemlere göre daha kısa sürer. Klinik ortamında hekimler tarafından dişler üzerine özel bir kimyasal katalizörlü jel uygulanması ile yapılan diş beyazlatma yöntemidir. Doktor kontrolünde yapılır.
Ev Tipi Diş Beyazlatma Yöntemi
Ev tipi diş beyazlatma yöntemi nasıl uygulanır?
Her hasta için ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel uygun şeffaf beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içine belirli miktarlarda ev tipi beyazlatma jeli uygulanır. Daha sonra fırçalanarak temizlenen dişler üzerine hastanın kendisi jel içeren plakları uygular.
Ev tipi diş beyazlatma ne kadar sürer?
Plak gün içinde en az 4-8 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün ya da gece uykusu boyunca kullanılarak 8-10 gün süren bir tedavidir. Dişlerde hassasiyet veya beklenmedik bir durum ile karşılaşılırsa tedaviyi öneren doktora müracaat etmek gereklidir.
Plak içine ne kadar jel koymam gerekir?
Ev tipi diş beyazlatmalarında dikkat edilmesi gereken husus, jeli tarif edilenden fazla uygulamamaktır. Aksi takdirde plak içinden taşan jel diş etlerini tahriş eder. Böyle bir durumda diş etleri hemen yıkanmalı ve E vitamini içeren kremi tahriş olan yüzeye uygulanarak diş hekimi ile iletişime geçilmelidir.
Kombine tipi beyazlatma
Hem ofis hem de ev tipinin beraber uygulandığı diş beyazlatma yöntemidir. Ofis veya klinikte uygulandıktan sonra 3-5 gün ev tipi beyazlatma ile işlem desteklenir.
Tek diş beyazlatma (diş içi beyazlatma) nedir?
Derin çürük nedeni ile kanal tedavisi yapılmış, renk değiştiren dişlere uygulanır. Önceden diş üzerine yapılmış dolgu sökülür, açılan boşluğa özel bir beyazlatma jeli uygulanır ve devamında diş, geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar 2-3 gün aralıklarla seanslar tekrarlanır. Beyazlatma sonrası dolgu yenilenir.
İçten beyazlatma dişe bir zarar verir mi?
Kanal dolgusu çok iyi izole edilmişse genellikle bir zararı yoktur.
Kalıcı diş beyazlatma tedavileri tekrarlamak gerektirir mi?
Diş estetiğine çok önem veren bireyler için dişlerin beyaz görünmesi çok önemlidir. Dişlerin rengi koyu renkli yiyecek ve içeceklerden etkileneceği için yılda bir kalıcı diş beyatlatma uygulamalarından birini yaptırmak faydalı olacaktır.
Kalıcı diş beyazlatma ( bleaching) fiyatları pahalı mıdır?
Diğer diş tedavileri ile kıyaslandığı zaman elde edilen sonuçlara göre tedavi fiyatları oldukça uygundur. Ücretlendirmeler yapılan beyazlatmanın tipine göre değişmektedir.
Dişlerimde hassasiyet mevcut ise yine de kalıcı beyazlatma yaptırabilir miyim?
Natürel diş beyazlatma yöntemi dişlerinde (düşük yüzdeli hidrojen peroksit içerir) hassasiyet olan kişilere uygulanabilir. Hassasiyet giderici jeller kullanılarak sorun azaltılmaya çalışılır.
Kalıcı diş beyazlatma sonrası dikkat etmem gereken hususlar nelerdir?
Tüm beyazlatma yöntemlerinde, işlem sonrası özellikle ilk iki hafta çay, kahve, şarap gibi renkli içecekler, kola gibi asitli sıvılar ve tütün mamüllerinden uzak durmak gerekir. Aksi takdirde erken dönemde beyazlatmanın etkisi azalabilir.
Kalıcı diş beyazlatmanın zararı veya yan etkileri var mıdır?
Beyazlatma yöntemleri dişlerde az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu diş hassasiyeti; havaya, çok sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyetinin genellikle 2-3 gün içerisinde geçmesi beklenir. Beklenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Dişlerin renklenme sebepleri nelerdir?
*Dişleri kullanıma bağlı fizyolojik renklenme
*Yapılan dolgu ve tedavilere bağlı sonra oluşan renklenme
*Bebeklik döneminde antibiyotik veya ilaç kullanımı
*Hamilelik döneminde antibiyotik veya ilaç kullanımı
*Kanal tedavisine bağlı olarak dişin içinde oluşan renk değişikliği
*Kahve, çay, kırmızı şarap, renkli veya asitli içecekler, ayrıca sigara kullanımı veya uzun süre ağız gargaralarının kullanımına bağlı olarak dişin yüzeyinin renklenmesi
*Travma sonucu dişin nekroz olmasına bağlı olarak oluşan renklenme
Dişler nasıl beyazlar?
Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine ve dentin yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir.
Dişlerin beyazlaması ne kadar sürer?
Dişlerin beyazlaması kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Beyazlama hemen başlamasına rağmen ortalama beyazlama süresi 2-3 hafta devam eder. Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süre gerektirebilir.
Beyazlatma plağı nasıl temizlenir?
Beyazlatma plağı temizlenir. Plaklar kullanıldıktan sonra soğuk su ve sıvı sabun ile yıkanır ve iyice durulanır, verilen plak kutusunda muhafaza edilir.
Diş beyazlatma kalıcı mıdır?
Kalıcı bir beyazlatma elde edilmesine rağmen, beyazlatma sonrasında renk zamanla kaybolmaya başlar. Bu süre hastanın renkli sıvılar (çay, kahve, şarap, kola vb.) ve sigara kullanımına göre değişir.
Esteti̇k Gülüş Tasarımı
Gülüş tasarımı, hastanın beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda hastanın dişlerinin ve dişetlerinin hastanın yüz şekline de uygun olarak estetik ve güzel bir görünüme sahip olacak şekilde kişiye özel tasarlanması ve uygulanmasıdır.
Dijital gülüş tasarımı için başvurulan seansta stüdyo ekipmanı altında fotoğraf ve video çekimleri yapılır. Aynı seans, üzerinde tasarım yapılabilmesi için üst ve alt çenenizden birer ölçü alınır.
Hekim, ideal gülüş tasarımına ulaşılabilmesi için mevcut dişlere ne gibi işlemler yapılması gerektiğini varsa alternatifleriyle detaylı olarak anlatır. Dijital gülüş tasarımı genellikle Ortodonti, Dental implant, Protez ve Diş eti uygulamalarının yalnız veya birlikte uygulanmasıyla sağlanır.
Kabul edilen tedavi prosedürüne göre hekim hastaya yeni bir randevu vererek tedaviyi başlatır. Yapılacak tüm tedaviler ile mevcut durum kayıt altında tutulur ve her şey dijital tasarıma göre planlanır.
Dijital gülüş tasarımı kaç seans sürer?
Tasarımın yapılıp size ağız içinde gösterilmesi ortalama 2 seans sürer. İlk seansta kayıtlarınız alınır, ikinci seansta ise “Mock-Up” adını verdiğimiz uygulama ile bu tasarım ağız içinde size gösterilir. Tasarım sonucunda belirlenen yöntemlere göre tedavilere başlanır. Bundan sonraki seanslar dişlerinizin durumuna ve yapılacak işleme göre değişse de çoğunlukla 3 seansta sonuca ulaşılabilmektedir
Dijital gülüş tasarımın hazırlanması kaç gün sürer?
Dijital gülüş tasarımı 3 ila 5 gün içinde hazırlanır. Bu süreçte, ilk randevuda kaydedilen veriler hekim tarafından dijital ortamda değerlendirilir ve öngörülen gülüş dizayn edilir. Gülüş dizaynı yapılırken bireyin yüz hatları, göz, kulak, burun, çene ucu vb. parametreler göz önünde bulundurulur. Diş formları belirlenirken vizajizm (visagism) konseptine uygun olarak kişinin tarzıyla dinamik bir armoni sağlanması esastır.
Alınan ölçüler üzerinde dijital tasarım modele dönüştürülerek modelin test edilmesi ve hastaya sunulması için ikinci randevu verilir.
Gülüş Tasarımında Sadece Zirkonyum kaplamalar mı kullanılır?
Hayır. Gülüş tasarımında materyal seçimi dişlerin durumu, pozisyonu, hastanın kişisel beklentileri çevresinde şekillenir. Ön bölgede eğer dişlerde büyük dolgu veya çürük yoksa çoğunlukla lamina tercih edilmektedir. Eğer pozisyon olarak bozukluklar varsa veya dişlerde büyük dolgular, çürükler varsa emax, empress, zirkonyum porselenler kullanılabilir. Arka bölgede ise çoğunlukla dayanıklılık ön planda olduğu için monolitik zirkonyumlar veya zirkonyum porselenler kullanılır.
Gülüş tasarımını her hekim yapabilir mi? Süreç nasıl işler?
Gülüş tasarımını her hekim tek başına yapamaz. Gülüş tasarımı bir ekip işidir.
Öncelikle mevcut dişlerin doğru değerlendirilmesi gerekir. Yanlış teşhis yapılan ve uygulanan tasarımın uzun ömürlü olmasını engeller. Doğru teşhisin ardında doğru planlama yapılması gerekir. Bu planlamanın hastaya doğru ve anlayacağı bir şekilde anlatılması gerekir. Gülüş tasarımı sağlıklı ağızlara yapılır; bu nedenle ilk olarak ağız tasarıma hazırlanır. Bu hazırlık sürecinde çürüklere dolgular yapılır, çekilmesi gereken dişler çekilir, dişeti tedavileri ve gerekli dişeti hazırlıkları yapılır. Kısacası ağız öncelikle sağlıklı bir konuma getirilir. Ardından protetik aşamalar başlar, gerekli aşındırmalar yapılarak ölçüler alınır. Bu aşamada hekim ve hasta konuşarak hastanın beklentilerini netleştirir. Ardından provalar yapılarak tasarım hasta ağzının elverdiği derecede mükemmele yaklaştırılır ve tasarım sonlandırılır.
Zi̇rkonyum Kaplamalar
Zirkonyum porselen kaplama altyapısı zirkonyum metali, üstyapısında ise porselen kullanılan kaplama çeşididir. Zirkonyum metali hem beyaz renkli hem de ışık geçirgenliği ile diş dokusuna en yakın materyal olması nedeniyle doğal protezler elde etmemizi sağlar.
Lösit ve lityum disilikat gibi özel materyaller ile zenginleştirilmiş tam porselen kaplamalardır. Işık geçirgenliği yüksek ve diş yapısına en çok benzeyen kaplamalardır. Estetik olarak çok tatmin edicidir. Ancak dayanıklılık olarak diğer kaplama çeşitlerinden daha dayanıksızdır. Bu nedenle estetiğin ön planda olduğu ön dişlerde sıklıkla tercih edilir. Arkada , çiğneme bölgesindeki dişlerde tercih edilmez.
Monolitik Zirkonyum kaplama nedir?
Monolitik zirkonyum, zirkonyum bloklardan kazınarak tek parça şeklinde üretilen kaplamalardır. Tabakalama olmadan tek parça halinde üretildiği için çok serttir. Standart zirkonyum porselen kaplamalara göre ortalama 20 kat daha dayanıklıdır. En sağlam ve en dayanıklı kaplamalar oldukları için sıklıkla diş sıkan ve gıcırdatan hastalarda arka bölgelerde tercih edilir. Son birkaç yıla kadar monolitik zirkonyum kaplamaların tek renk olması gibi bir dezavantajı vardı; Ancak gelişen teknolojiler ile çok renkli bloklar kullanılarak diş dokularına uyumlu renkler elde edebilmekteyiz.
Zirkonyum Tedavisi Hangi Diş Tedavilerinde Kullanılır?
Işık geçirgenliği, kazımayla işlenebilir ve cilalanabilir yapısı sayesinde ön/arka tüm restorasyonların yapımında kullanılabilir. Doku dostu olduğu içinde diş hekimliğinde tercih edilen restorasyon malzemelerinden birisidir.
Zirkonyum Kaplamaların Bakımı Nasıl Yapılır?
Zirkonya kaplama bakımının normal dişlerden bir farkı yoktur. Günde 2 kez fırçalanmalı, her dişin arası diş ipiyle düzenli olarak temizlenmelidir. Her hasta gibi zirkonya kaplamaya sahip hastalar da 6 ayda 1 rutin diş kontrollerini ihmal etmemelidir.
Zirkonyum Kaplama Diş Kaç Günde Yapılır?
Gelişen teknoloji sayesinde, dişlerin ölçüsünü dijital olarak alıp anında laboratuvara iletilir ve tasarımlar dakikalar içinde dijital ortamda yapılır. Bu sayede ölçünün alçıya dönüştürülmesi ve kurye süresi gibi zaman kayıplarından kazanç sağlanır. Öncelerde 4-5 günü bulan bu süreler artık sabah alınan ölçünün akşam üzeri teslimine kadar kısalmıştır.
Zirkonyum Kaplama İşlemi Sırasında Ağrı Hissedilir Mi?
Restorasyon yapılacak tüm dişler, işlem öncesinde anestezi ile uyuşturulur ve uyuşma hissi geçmeden hastaya geçici restorasyonları teslim edilerek yeni dişleri gelene kadar geçici kaplamalarla hayat standardını koruması sağlanır.
Zirkonya Kaplama Dişlerde İlerleyen Zamanlarda Renk Değişikliği Olur Mu?
Zirkonya kaplamaların rengi zamanla renklenmelere sebep olmaz. Günlük ağız hijyeni kurallarına uyulup, 6 ayda 1 düzenli diş hekimi kontrolüne gittikten sonra ekstra uzun yıllar ağızda kalır.
Metale Karşı Alerjisi Olanlarda Zirkonyum Kaplama Diş Tedavisi Uygulanabilir Mi?
Eski tip metal destekli diş kaplamalarında alerji sık rastlanan bir durum idi. Zirkonyum alerjisi ise metal destekli kaplamaya oranla hastadan hastaya değişmekle birlikte oldukça nadir görünür. Bu nedenle zirkonyalar alerjik bireyler için öncelikli bir seçenektir.
Zirkonya Dişlerde Kırılma Veya Kaplamanın Düşmesi Sık Görülür Mü?
Hastanın çiğneme hareketlerini, iki çenenin birbirine göre ilişkilerini doğru saptayarak yapılan tasarımların sonucunda rutin kullanımda bir kırılma beklenmez. Zirkonya’nın kırılma direnci dişlerden daha yüksektir fakat şiddetli bir travma, kaza sonucu alınacak güçlü bir darbe dişin kırılmasına sebep olabilir.
Zirkonya kaplamaların yapıştırılmasında kullanılan “siman” dediğimiz yapıştırıcıların kimyasal özellikleri hem dişe hem zirkonyalara tutunması için ideal özelliklere sahiptir. Dişlerin aşındırılması sırasında da tutuculuğu artırmaya yönelik prensiplerden yararlanılır ve kaplamaların dişlerden çıkması nadir karşılaşılan bir durumdur.
Porselen Lami̇na Kaplamalar
Lamina , dişlere hiç dokunulmadan veya sadece ön yüzeyinin hafif aşındırılarak dişin sadece ön yüzünün kaplandığı protezlerdir. Materyal olarak çoğunlukla emax ve empress kullanılır. Estetik olarak çok tatmin edici sonuçlar elde edilmektedir.
Evet. Lamina yapılırken dişlerin uygun şekil ve boyut elde edilebilmesi için doğru pozisyonda olmaları gerekmektedir. Eğer dişler uygun pozisyonda ise hiç dokunulmadan lamina yapılabilir. Eğer dişler uygun pozisyonda değil ise dişlerden hafif aşındırmalar yapmak gerekebilir. Bunun dışında tel ve şeffaf plaklar kullanarak kısa sürede dişler uygun pozisyona getirilerek dişlere hiç dokunulmadan lamina yapılabilir.
Laminalar dişi tamamen kaplamıyor sadece ön yüzeyi kapladığı için kolay düşerler mi?
Laminalar özel jeller kullanarak diş ve lamina yüzeyini yapıştırmaya uygun hale getirildiği ve cok güçlü yapıştırıcılarla yapıştırıldığı takdirde kolay kolay düşmez.
Lamina diş kaplama tedavisi kimlere uygulanır?
Porselen lamina diş tedavisi hemen hemen herkese uygulanabilir.
Laminalar hangi durumlarda uygulanır?
• Diş beyazlatma ile sonuç alınamayan ileri derecede renkleşmiş dişlerde,
• Yapısal formu ve şekli kötü olan dişlerde,
• Ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama),
• Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,
• Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,
• Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak) kozmetik bir alternatif olabilir.
Lamina dişlerin avantajları nelerdir?
• 0,3-0,7 mm lik minimal bir aşındırma ile istenilen görünüş sağlanır. İşlem süresi ortalama 7-10 gün sürer.
• Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler.
• Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz estetik özelliklere (renk, şekil v.b) sahip olması porselen lamina ile yapılabilmektedir. Diş üzerinde ya hiçbir değişiklik yapılmaz ya da minimal bir düzeltme uygulanır. Diş üzerinden kaldırılan miktar 0,3-0,7 mm ile sınırlıdır.
• Görünümünden memnun olmadığınız dişlerinizin bir kopyası elde edilerek üzerinde bir tasarım yapılır. Yani dişlere müdahalede bulunmadan önce, dişlerde oluşturulacak değişiklik tedavinin başında demo olarak gösterilebilir. Bu demoya mock-up denilir.
• Porselen yüzeyleri pürüzsüzdür bu nedenle sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri minimuma indirir.
• Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
• Aşınmaya karşı direnci yüksektir.
Hangi durumlarda porselenen lamina tedavisi uygulanmamaktadır.
• Çene bozuklukları
• Tırnak yeme ve kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklarda
• ileri derecede diş eti çekilmesinin mevcut olduğu durumlarda porselen lamina tedavisi uygulanmaz.
Lamina dişlerin ömrü ne kadardır?
Laminalar iyi ve doğru bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Bunu da sebebi diğer yapıştırma sistemlerden daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmiş olmalarıdır. Lekelenme ve aşınmaya karşı dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir.
Kaplama yaptırırken ağrı sızı oluyor mu?
Dişlerin kesilip şekillendirilmesi lokal anestezi altında yapıldığı için işlem sırasında herhangi bir ağrı sızı olmaz.
Kaplamalarım yapıştırılana kadar dişlerim kesildikten sonra çıplak mı kalıyor?
Kaplama yaparken dişler kesildikten sonra laboratuvar süreci boyunca hastalarımızın hem sıcak soğuktan etkilenmemeleri hem de görüntü ve fonsiyon açısından zorlanmamaları için kimi zaman aynı seans kimi zaman ertesi gün geçici dişler yapıyoruz.
Porselen Veneer Kaplamalar
Metal destekli porselen kaplamalar, altyapı olarak paslanmaz çelik, bu altyapının üzerine porselen işlenerek yapılan kaplamalardır. Altyapıdaki paslanmaz çeliği gizlemek için kullanılan opak materyaller nedeniyle ışık geçirgenliği yoktur. Bu nedenle diğer alternatiflere göre estetik olarak daha zayıftır. Günümüzde ekonomik nedenler haricinde kullanmayı çok tercih etmemekteyiz.
Dişlerin kesilip şekillendirilmesi lokal anestezi altında yapıldığı için işlem sırasında herhangi bir ağrı sızı olmaz.
Kaplamalarım yapıştırılana kadar dişlerim kesildikten sonra çıplak mı kalıyor?
Kaplama yaparken dişler kesildikten sonra laboratuvar süreci boyunca hastalarımızın hem sıcak soğuktan etkilenmemeleri hem de görüntü ve fonksiyon açısından zorlanmamaları için kimi zaman aynı seans kimi zaman ertesi gün geçici dişler yapıyoruz.
Inley Ve Onley Di̇ş Restorasyonları
Diş kaplaması çeşitli nedenlerle hasar görmüş dişlerin dolgu ile tamir edilemediği durumlarda veya estetik olarak dişlerinin görünümünden memnun olmayan hastaların beklentileri daha konservatif yöntemlerle karşılanamayacağı durumlarda dişin tamamının veya bir kısmının küçültülerek dişe uygun protezin üretilmesi ve özel yapıştırıcılarla dişe yapıştırılması ile dişin kaplanmasıdır.
Esteti̇k Dolgular
Kompozit lamina uygulanan dişler normal dişler kadar renk değişimine uğrar. Ancak cila ve temizlik işleminin yenilenmesi ile problem ortadan kalkar. Cilalama yapılarak lekelenmeye karşı dayanıklılığı arttırılabilir.
Kompozit lamineler, ağız hijyenine dikkat edilmesi kaydıyla, uzun yıllar kullanılabilir. Ancak, çok sert ve kabuklu yemişler yenilmemeli, sert objeler dişler ile ısırılmamalı ve kırılmamalıdır.
Kompozit Lamina dişe zarar verir mi?
Kompozit lamine, dişlere zarar vermeden; dişin rengini, şeklini değiştirmek, büyütmek veya bir kusurunu tedavi etmek ve dişe estetik bir görüntü vermek amacıyla diş yüzeylerine kompozite malzeme ile yapılan estetik ve kozmetik restorasyonlardır.
Kompozit lamina orijinal diş gibi olur mu?
Estetik: Yaprak porselenlerin yarı saydam özellikleri, doğal bir diş yapısına oldukça benzerdir. Her ne kadar kompozit lamina estetik olsa da yaprak porselen bu konuda çok daha başarılıdır ve leke tutmaz özelliklere sahiptir. Kompozit ise doğal dişlerdeki gibi lekelenebilir.
Beyazlatma işlemi ne kadar kalıcı?
Tedavinin kalıcılık süresi 6 ay ile 3 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Ancak bunun için kişinin ağız ve diş bakımına özen göstermesi gerekmektedir. Hijyen ile dişlerde renklenmeye yol açabilecek yiyecek ve içecek tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Aksi takdirde tedavinin etkisi uzun süreli olmayacaktır.
Dolgumun Neden Değiştirilmesi Gerekiyor?
Dolgunuzun zaman içinde değiştirilmesi gerekmesinin birkaç nedeni olabilir. Çoğu zaman, günlük aşınma ve yıpranmanın sonucudur. Çiğnerken dolgunuz büyük bir baskı altında kalır. Zamanla, çatlamasına, sızmasına veya düşmesine neden olabilir. Dolgunuz artık dişinizi gerektiği gibi koruyamıyorsa, altına bakteri ve küçük gıda parçacıklarının sıkışmasına neden olabilir. Yeni çürümeyi önlemek için dolguyu değiştirmeniz gerekir.
Di̇ş Pırlantası
Diş pırlantası hastanın isteği üzerine değerli veya yarı değerli taşların hastanın dişi üzerine özel yapıştırıcılarla yapıştırılmasıdır.
Koyulacak taşın boyutu büyüdükçe dişte o taşa göre bir oyuk açma ihtiyacı olabilir. Küçük taşlar için herhangi aşındırma yapılmayacağı için herhangi bir zarar vermez.
Hollywood Smile
Genel olarak Hollywood yıldızlarının gülüşüne sahip olmanızı sağlayan estetik gülüş tasarımıdır. Bu gülüş tasarımında dudaklar, dişler ve diş etleri arasında mükemmel bir uyum amaçlanmaktadır. Daha güzel görünen bir gülüş ve dolayısıyla daha etkileyici bir görünüm için ihtiyacınız olan belki de sadece bu gülüş tasarımıdır.
Elbette bu gülüş tasarımında diş ve diş etlerinin görünümü çok büyük bir önem taşıyor. Bu gülüş tasarımından sadece kadınlar değil erkekler de faydalanabilir.
Hollywood smile gülüş tasarımı birkaç farklı aşamada tamamlanır. Öncelikle hastanın muayene olması ve estetik bir gülüş için ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekir. Hastanın diş çürükleri yada diş eti rahatsızlıkları varsa öncelikli olarak tedavi edilmesi gerekir. Sonrasında eğer hastanın dişlerinde simetri bozukluğu varsa ortodontik tedavi ile düzeltilmelidir. Şayet eksik diş problemi varsa implant tedavisi uygulanarak eksikler tamamlanır.
Bu işlemlerden sonra hastanın ön diş etleri ile ilgili bir asimetri varsa periodontal cerrahi uygulanarak simetri sağlanmalıdır. Bundan sonra hasta için en uygun kaplama protez yöntemi seçilerek işlemlere devam edilir.
Estetik Dolgu Nedir?
Çürük, aşınmış, kırılmış dişlerin restorasyonunda Kompozit (beyaz) dolgu ile diş rengini, boyutunu, formunu değiştirip, düzeltmek için yapılan estetik işlemlerdir. Bon ding uygulamalarını diş dokusunda minimal madde kaybı olduğundan, diş dokusu dostu işlemler olarak ta adlandırabiliriz. Kullandığımız materyal Kompozit dolgu maliyeti düşük renk seçenekleri fazla olduğundan hastalarımız için uygun fiyatta memnun edici sonuçlar doğurmaktadır.
Porselen Lamina mı Estetik Kompozit Dolgu mu?
İki restorasyon türünün de avantajları, dezavantajlar ve Endikasyonları farklıdır. Hastanın beklentisi, dişlerin durumu ve hastanın maddi durumuna göre Tek Clinic Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde diş hekimlerimiz, hastaya en ideal restorasyon seçeneklerini sunacaktır. Porselen Laminalar daha uzun ömürlü ve estetik açıdan daha üstündürler ancak diş yüzeyinde pürüzlendirme yapmak gerekebilir.
merak ettikleriniz?
Estetik Diş Hekimliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Derin çürük nedeni ile kanal tedavisi yapılmış, renk değiştiren dişlere uygulanır. Önceden diş üzerine yapılmış dolgu sökülür, açılan boşluğa özel bir beyazlatma jeli uygulanır ve devamında diş, geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar 2-3 gün aralıklarla seanslar tekrarlanır. Beyazlatma sonrası dolgu yenilenir.
Diş estetiğine çok önem veren bireyler için dişlerin beyaz görünmesi çok önemlidir. Dişlerin rengi koyu renkli yiyecek ve içeceklerden etkileneceği için yılda bir kalıcı diş beyatlatma uygulamalarından birini yaptırmak faydalı olacaktır.
Gülüş tasarımını her hekim tek başına yapamaz. Gülüş tasarımı bir ekip işidir. Öncelikle mevcut dişlerin doğru değerlendirilmesi gerekir. Yanlış teşhis yapılan ve uygulanan tasarımın uzun ömürlü olmasını engeller. Doğru teşhisin ardında doğru planlama yapılması gerekir. Bu planlamanın hastaya doğru ve anlayacağı bir şekilde anlatılması gerekir. Gülüş tasarımı sağlıklı ağızlara yapılır; bu nedenle ilk olarak ağız tasarıma hazırlanır. Bu hazırlık sürecinde çürüklere dolgular yapılır, çekilmesi gereken dişler çekilir, dişeti tedavileri ve gerekli dişeti hazırlıkları yapılır. Kısacası ağız öncelikle sağlıklı bir konuma getirilir. Ardından protetik aşamalar başlar, gerekli aşındırmalar yapılarak ölçüler alınır. Bu aşamada hekim ve hasta konuşarak hastanın beklentilerini netleştirir. Ardından provalar yapılarak tasarım hasta ağzının elverdiği derecede mükemmele yaklaştırılır ve tasarım sonlandırılır.
Lösit ve lityum disilikat gibi özel materyaller ile zenginleştirilmiş tam porselen kaplamalardır. Işık geçirgenliği yüksek ve diş yapısına en çok benzeyen kaplamalardır. Estetik olarak çok tatmin edicidir. Ancak dayanıklılık olarak diğer kaplama çeşitlerinden daha dayanıksızdır. Bu nedenle estetiğin ön planda olduğu ön dişlerde sıklıkla tercih edilir. Arkada , çiğneme bölgesindeki dişlerde tercih edilmez.
Lamina , dişlere hiç dokunulmadan veya sadece ön yüzeyinin hafif aşındırılarak dişin sadece ön yüzünün kaplandığı protezlerdir. Materyal olarak çoğunlukla emax ve empress kullanılır. Estetik olarak çok tatmin edici sonuçlar elde edilmektedir.