Distraksiyon Osteogenezisi Çene Estetiği Tedavisinde Kullanılmalı Mıdır?

Distraksiyon osteogenezis (DO) yapay bir kemik kırığı oluşturularak, bir cihaz veya aparat aracılığı ile, kemik bölümlerinin birbirinden yavaş yavaş uzaklaştırılması ve aradaki boşlukta yeni kemik oluşturma tekniğidir.

AKADEMİK BLOG
Perşembe Eylül 21st, 2023
2.752

Distraksiyon tekniğinin temel özelliği, DO ile elde edilen kemik dokusu rejenerasyonunun yanında, damar, sinir, kas, deri, mukoza, fasya, ligamanlar, kıkırdak ve periost gibi fonksiyonel yumuşak dokularda eş zamanlı olarak oluşan değişikliklerdir. Yumuşak dokularda germe kuvvetlerine yanıt olarak oluşan bu adaptif değişikliklere distraksiyon histogenezi adı verilir.
DO ile kemik uzatılması tekniği ilk olarak 1905 yılında Codivilla tarafından, aksiyel distraksiyon kuvvetleri kullanılarak bacak bölgesinde bulunan femur kemiği uzatılmasında tanımlanmıştır. 1950’lerden itibaren Dr. Gavriel A. İlizarov 35 yıldan fazla bir süre, bu tekniği vücudun alt ve üst ekstremitelerindeki kemiklerde başarılı bir şekilde kullanmıştır. Kraniyo- maksillo-fasiyal bölgede DO ile ilgili çalışmaları Alman uyruklu olan iki kraniyo-fasiyal cerrah Wassmund ve Rosenthal 1926 yılında yapmışlardır. 1990’ların başına kadar, yüz bölgesinde DO uygulamarı ile ilgili bir kaç makale yayınlanmışsa da ilk klinik uygulama McCarthy ve ark. tarafından 1992 yılında hemifasyal mikrosomia bulunan bir hastada yapılan mandibula uzatılması ile tariflenmiştir.
Bu yöntem son 20 yıldır çene kemiklerinin yeniden şekillendirilmesinde oldukça sık kullanılmaktadır. Alt çene yada üst çene gelişimi yeterli olmayan veya genetik kemik anomalisi olan bireylerde çene kemiklerini ideal pozisyona getirmek için veya çene kemiğinin asimetrisini düzeltmek için bu yönteme başvurulur.
Distraksiyon Osteogenezisi uygulaması Lokal anestezi, Genel anestezi veya Sedasyon uygulanarak rahatlıkla yapılabilir. Yapılacak bölgeye göre ve büyüklüğüne göre operasyon 1-5 saat arası sürebilir. Kemik iyileşmesi yaklaşık 4-6 ay arası sürebilir. DO kullanılacak distraktör aparatı hastaya özel üretilebildiği gibi, önceden çenenin değişik bölgelerine göre üretilmiş hazır aparatlarda kullanılabilir. DO hastaların kendi kemik ve yumuşak dokularının iyileşme potansiyelini kullanılarak yapılan cerrahi bir tedavi olduğu için vücudun başka bir yerinden kemik grefti almaya gerek yoktur. Ayrıca pahalı bir yöntem olan, başka insanlardan, hayvanlardan veya sentetik olarak elde edilen kemik greftleri de kullanmaya gerek yoktur.

Hastalar tedavi sürecini hem travmatik hem de zahmetli ve maliyetli olarak görselerde, yapılan operasyon sonucunda elde edilen faydalar göz önüne alındığı zaman DO çok başarılı ve zahmeti az olan cerrahi bir işlemdir. Genellikle ağız içerisinden çalışarak yapılan cerrahi bir operasyondur. Bundan dolayı yüz bölgesinde herhangi bir yara izi görünmez. Bu operasyonun öncesinde veya sonrasında ortodontik diş tedavisi gerekebilir. Böylelikle diş kapanışları da normal ideal pozisyonlarına getirilebilir.
Distraksiyon osteogenezi kullanılarak, çene kemiklerindeki yetersizlik nedeni ile oluşan estetik bozukluk ve yüz kemiklerindeki asimetri düzeltilmesi ile hastaların hem psikolojik ve sosyal yaşantısı hem de çene fonksiyonlarının normale dönmesi ile büyük bir fayda elde edilebilir. Bunlarla beraber hastalar yemeklerini çok daha rahat yiyebilir, konuşurken sesleri daha rahat ve güzel çıkarabilir, nefeslerini çok daha rahat alabilir, gece horlamaları azalır hatta geçebilir, yediklerini daha iyi hazmedebilir ve genel sağlık durumu da düzelir.
Sonuç olarak, DO hastaların kemik ve yumuşak dokularındaki kendi iyileşme potansiyeli kullanılarak yüz estetiklerini ve yeterli olmayan çene fonksiyonlarını normal haline getirmek için kullanılabilecek başarılı cerrahi bir tedavi yöntemidir.

 

Prof. Dr. Mustafa TEK

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı