Tedaviler
Dental İmplant
Dental İmplant

Gülüşünüzde Tek Bir Eksik Bile Kalmasın

Diş implantı, eksik diş bölgelerine yerleştirilen ve üzerine sabit ya da hareketli protez yapılmasına imkan sağlayan yapay diş köküdür. Farklı çap ve boylarda titanyum alaşımları ve zirkonyumdan üretilirler. Dental implant çeşitleri aşağıdaki gibidir:

Serami̇k İmplantlar (Doğal İmplantlar)

Seramik implantlar içlerinde metal bulunmayan dental implantlardır. Seramik implantlara karşı alerjik reaksiyon oluşmadığı gibi sıcaklığa karşı herhangi bir duyarlılık hissedilmez. Diş rengine benzediği için seramik implantların estetik bir yönü bulunmaktadır.

Ti̇tanyum İmplantlar

Titanyum implantlar , titanyumdan veya alaşımlarından üretilmektedir. Titanyum implantlar doku dostu olup oldukça dayanıklıdır. Ağız içine uyumu kolay olup ağızdaki sıvılarından etkilenmez .

Mi̇ni̇ İmplantlar

Titanyum implantlarla benzer özellikleri taşır. Tek farkı boyut olarak daha küçüktürler.

Dental implant uygulaması zor mudur?

Diş implantı cerrahisi lokal ya da genel anestezi uygulanarak ağrısız, sızısız kolay bir şekilde uygulanır. Yeni implant dizaynları ve teknoloji ilerlemesi ile implant ameliyatları çok kolaylaşmıştır.

İmplant fiyatları neden farklılık gösterir?

İmplant markaları; tecrübeleri, kaliteleri ve sundukları imkanlar doğrultusunda farklı fiyatlarda olabilir.

merak ettikleriniz?

Dental İmplant Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş eksikliklerinde implant sayısı nasıl belirlenir?

Kaybedilen diş sayısına, dişsiz bölgeye ve planlanan proteze göre takılacak implant sayısı belirlenir. Çekilen her diş yerine bir implant yapıldığı durumlar olduğu gibi, dikkatli yapılmış klinik ve radyolojik muayene rehberliğinde belirlenen bölgelere, aralıklarla da implant yapılabilir. Sağlıklı ve kullanılabilir bir protez yapımına imkan sağlayacak sayıda implant kullanılması gerekir. Tek tek olabildiği gibi, tüm dişleri eksik olan hastalara tek çenesi için 6-8 adet implant uygulayarak üstüne sabit protez yapılabilir.

İmplant cerrahi işlemleri sonrası nelere dikkat edilmelidir?

  • Lokal anestezi etkisi geçene kadar 2-3 saat bir şey yiyip içilmez ve ilk gün çok sıcak ve soğuk gıdalar tüketilmez.
  • Kanamayı durdurmak için yerleştirilen tampon, bir saat sonra çıkarılır. İlk gün sızıntı şeklinde kanama görülebilir. Kanamayı artırmamak adına ağız çalkalama ve tükürme yapmamaya özen gösterilmelidir.
  • İlk gün şişliğin çok fazla olmaması için beşer dakika aralıklarla, implant yerleştirilen bölgeye buz uygulaması yapılır.
  • Hekim tarafından verilen ilaçlar düzenli ve uygun dozlarda kullanılır.
  • İyileşmenin ilk günü bu tavsiyelere dikkat edilerek istirahat edilir ve ilk birkaç gün sigara içilmez veya en aza indirilir.
  • İyileşme sürecinde ağız hijyenine çok önem  verilmelidir.
  • İmplantın ağızda görülen parçasına dil veya başka bir şeylerle kuvvet uygulanmamalıdır.
  • İmplant ameliyatı sırasında atılan dikişler açılmaması için özen gösterilmelidir.
  • Dikişler 7-10 gün sonra çene cerrahınız tarafından alınacaktır
  •  İmplant iyileşene kadar çene cerrahınızı düzenli aralıklarla ziyaret ederek kontrollerinizi yaptırabilirsiniz.
  • İmplant üzerine operasyonla aynı gün geçici bir protez yapılabileceği gibi bazı durumlarda protez yapımı için bir süre beklemek gerekebilir. 
  • Bu süre, implant uygulanan bölgeye, kemiğin kalitesine ve kemik tozu uygulamaları gibi ileri cerrahi gerekliliklerine göre değişiklik gösterir (2- 6 ay).

Diş implantı eksik dişe komşu dişleri korur mu?

Eskiden çekilen dişlerin yerine köprü protezleri uygulanırdı. Kuron ve köprü porselen protezler her ne kadar çok uzun yıllardan beri yapılan ve günümüzde de uygulanan bir tedavi yöntemi olsa da köprü yaptırmak için çekilen dişlerin yanındaki dişlerin kesilerek küçültülmesi gerekir. Buna karşılık implant tedavisinde, sağlıklı dişlere herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadan dişsiz boşlukların doldurulması mümkündür. Ayrıca diş implantı, diş çekildikten sonra çekilen bölgede kemik erimesinin önüne geçerek kemiği korur. İmplant üstü protezler ağız hijyenini sağlamak için köprü protezlerden daha rahattır.

İmplant üstü köprü protez yöntemi nedir?

İmplant operasyonu yapılmadan önce detaylı bir klinik ve radyolojik muayeneyle ağızdaki tüm dişler değerlendirilir. Çekimi gerekli dişler çekilir. Sağlıklı veya diğer tedavilerle ağızda kalabilecek dişlere göre implant planlaması yapılır ve hangi bölgelere kaç adet implant yapılacağı belirlenir. Tek diş eksikliklerinde, her diş için bir implant yerleştirilir. Birden fazla diş eksikliklerinde ise dişsiz bölgenin yer (hangi dişin çekildiğine) ve uzunluğuna göre implant planlanır. Bu durumlarda her diş için bir implant yapılabileceği gibi implant üstü köprü protez yapımına imkan sağlayacak şekilde belirli aralıklarla da implantlar yerleştirilebilir. Bu noktada sağlıklı bir protez yapılabilmesi için uygun sayıda implant yapmak önemlidir.

Diş çekiminden hemen sonra implant takılabilir mi?

İmplant, uygun vakalarda diş çekiminden hemen sonra yerleştirilebilir. Tedavi süresinin kısalması hasta açısından büyük konfor sağlasa da bu karar verilirken; çekilen dişin kök sayısı, çekim soketi şekli ve boyutu, çekim bölgesi çevresindeki dişeti ve kemik desteği, akut bir enfeksiyon olup olmadığı ve implantın kemiğe yerleştirildiğindeki primer tutuculuğu özenle değerlendirilir.

DAHA FAZLA GÖSTER
DAHA AZ GÖSTER
Dental İmplant
Bilgi & Randevu