Tedaviler
Diş Eti Hastalıkları Tedavisi (Periodontoloji)
Diş Eti Hastalıkları Tedavisi (Periodontoloji)

Periodontoloji , dişleri destekleyen yapıları ve onları etkileyen hastalıkları ve durumları inceleyen diş hekimliği uzmanlığıdır. Dişleri çevreleyen dokularda yani diş etlerinde ve dişleri saran kemiklerde meydana gelen hastalıkların tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.

Diş Taşının Oluşumu Nasıl Engellenir?

Ciddi sonuçlar doğurabilen diş taşı oluşumunu engellemek mümkündür. Ancak bunun için düzenli olarak dişlerin fırçalanması gerekiyor. Aynı zamanda diş ipi ile diş aralarında kalan yiyecek artıklarının dişlerden uzaklaştırılması da son derece önemlidir. Bir anlamda sadece diş fırçalamanın yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Düzenli olarak diş hekimine gidilmesi de başta diş taşları olmak üzere çok sayıda farklı probleme erken dönemde müdahale edilmesini sağlar. Dolayısıyla minimum 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmeli ve genel muayenenizi olmalısınız.
Diş fırçalama işleminin doğru şekilde yapılması da önem taşıyor. Düzenli olarak hatta hiç aksatmadan dişlerinizi fırçalıyor olabilirsiniz. Fakat doğru şekilde fırçalamıyorsanız diş taşlarının oluşumunu engellemeniz de pek mümkün olmaz. Bu konuda diş hekiminize danışabilir ve dişlerin nasıl fırçalanması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Diş Taşı Ağrı Yapar Mı?

Sıklıkla merak edilen konulardan biri de diş taşı ağrıya neden olur mu şeklindedir. Diş taşı ağrıya neden olmaz ancak diş etlerinde iltihaplanmaya, diş çürüklerine ya da daha farklı hastalıklara yol açtığında genellikle ağrı şikayeti de meydana gelir. Özellikle diş etlerinde iltihaplanmaya neden olması durumunda daimi bir ağrı şikayeti ortaya çıkabiliyor. Bununla birlikte yemek yeme, ısırma ya da çiğneme sırasında ağrı hissedilmesi de mümkün olabilir. Sonuç olarak diş taşları dolaylı yoldan bir ağrı şikayetine sebebiyet verebiliyor.

merak ettikleriniz?

Periodontoloji Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş yüzey temizliği gerekli midir?

Diş yüzey temizliği genellikle, hastaların düşündüklerinin aksine dişlere zarar verebilecek veya tehlikeli bir işlem değildir. Diş yüzey temizliği diş eti hastalıklarının tedavisi ve önlenmesinde birinci basamağı oluşturmaktadır. Bu nedenle diş eti hastalığı olan veya olmayan bireylerin, hekimlerinin önerileri doğrultusunda düzenli olarak kontrol ve diş yüzey temizliği işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir. Diş yüzey temizliği yapıldıktan sonra dişlerde hassasiyet olabilir ancak tedaviyi takiben hastanın iyi bakımıyla birlikte bu durum toparlamaktadır.

Diş Taşı Temizliği Fiyatları Ne Kadar?

Hastalar diş taşı mevcudiyeti durumunda temizliği için ne kadar bütçe ayırmaları gerektiğini merak ediyor. Ancak fiyat konusunda net rakamlarda söz edemeyiz. Hatta bir fiyat aralığından bahsetmek bile sizler için yanıltıcı olabilir. Diş hekiminin deneyimi, dişlerde ne oranda diş taşının meydana geldiği gibi çeşitli unsurlara bağlı olarak fiyatların da değişkenlik gösterdiğini belirtmeliyiz. Ancak pek çok diş tedavisi ile kıyaslandığında çok daha düşük bir bütçe gerektirdiği bilgisini de aktaralım. Diş taşlarının temizliğini sağlamak için mutlaka yüksek rakamlardan oluşan bir bütçe ayırmanız gerekmiyor. Gayet makul bir bütçe ile diş taşlarının dişlerden uzaklaştırılmasını sağlayabilir ve bu sayede pek çok hastalığın, diş çürüklerinin oluşma riskini minimum seviyeye çekebilirsiniz.

Diş Taşı Ne Kadar Sürede Oluşur?

Elbette her bireyde diş taşı oluşum süreci aynı olmaz. Genel olarak 15 – 20 günde diş taşlarının oluşabileceğini söyleyebiliriz. Dişlerin fırçalanmaması, diş ipi ile diş aralarının temizlenmemesi durumunda bu kadar kısa bir süre içerisinde plakların diş taşına dönüşmesi mümkün olabiliyor. Plak oluşumunun da hızlı bir şekilde meydana gelebildiğini söyleyebiliriz. Çok sayıda kişi tartar oluşumunun yıllar aldığını düşünüyor. Oysa daha kısa sürede bu problem ortaya çıkabilir ve dolayısıyla hem dişler hem de diş etleri bu durumda zarar görebilir.

Dişeti hastalıklarının oluşumunda rol oynayan risk faktörleri nelerdir?

Sigara: dişeti rahatsızlıklarının gelişiminde en önemli risk faktörüdür. Ayrıca sigara tedaviye verilen cevabı azaltır. Kadınlardaki hormonsal değişikliklerdişeti rahatsızlıklarına daha duyarlı hale getirir. Hamilelikte, puberte, menapoz ve menstrual siklus döneminde östrojen seviyeleri değişmektedir. Hormon seviyesinin değişmesi bazı bakterilerin sayılarını arttırarak periodontal durumu etkilemektedir. Diyabet Diyabet rahatsızlığı olan bireylerde enfeksiyon gelişme riski yüksektir. Konağın savunma mekanizmasını olumsuz etkilediği bilinen diyabette, periodontal hastalık görülme riskide fazladır. Çeşitli ilaçlar tükürük akışını etkilediği için ağız kuruluğuna neden olarak dişeti hastalıklarının oluşması için ortam sağlar. Ayrıca bazı Ca kanal blokörleri, bazı epileptik ilaçlar ve bazı doğum kontrol hapları dişeti büyümesi yaparlar. Dişeti büyümesi olan hastalarda ağız bakımı zorlaştığı için dişeti rahatsızlığı görülme sıklığı artar. Kanser veya AIDS gibi bazı hastalıkların tedavileri ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyerek dişeti hastalıklarına neden olabilir. Ağız hijyen alışkanlıklarını kazanılmaması durumunda dişlerde plak birikimi olur. Plak, yiyecek artığı değildir, bakterilerin oluşturduğu bir eklentidir. Plak birikimi dişeti rahatsızlıklarının başlıca nedenidir Genetik yatkınlık dişeti hastalıklarında önemlidir. Hastaların benzer plak birikimine verdiği cevaplar farklıdır. Ağız bakımı aynı bireylerin, bazılarının dişetinde çok şiddetli rahatsızlıklar görülürken diğerlerinde hafif şiddetli görülebilir.

Dişeti hastalığı belirtileri nelerdir?

Dişetlerinin kendiliğinden veya dişleri fırçalarken kanaması, Dişetleri kırmızı, şiş ve hassas olması, Ağrılı çiğneme, Dişlerde sallanma, Diş kaybı veya yer değiştirmesi, Dişlerde soğuk ve sıcakta hassasiyet, Dişeti çekilmesi veya dişlerin uzaması, Ağızda kötü koku ve tad, Isırma sırasında dişlerin yer değiştirmesi, Dişetlerinin dişlerden ayrılması, Diş ile dişeti arasından iltihap gelmesi gibi durumlar dişeti hastalığından kaynaklanabilir.

DAHA FAZLA GÖSTER
DAHA AZ GÖSTER
Diş Eti Hastalıkları Tedavisi (Periodontoloji)
Bilgi & Randevu