Tedaviler
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Kıymetlinizin Diş Sağlığı Bize Emanet

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) 0-13 yaş arası çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmasıyla ve bu dişlerde genetik, travmatik, çürük gibi nedenlerle oluşabilecek sorunların tedavisiyle ilgilenen ana bilim dalıdır. Pedodonti, bebeklik çağından itibaren ağız, diş ve çene gelişimini izleyerek olası problemlerin önüne geçmek için koruyucu önlemler ve tedaviler sunar.

Süt dişleri ne zaman çıkmaya başlar?

İlk çıkan süt dişleri alt kesicilerdir. Biz çocuk diş hekimlerinin “santral diş” olarak adlandırdığımız bu dişler, 6. aydan itibaren çıkmaya başlarlar. Alt kesici dişlerden sonra üst kesici, üst yan kesici ve alt yan kesici dişler olarak devam eder. Süt dişlerinin tamamlanması üç yaşına kadar sürmektedir.

Bebeğimin dişleri çok erken sürdü (çıktı), acaba çabuk çürür mü?

Çocuğunuzun dişleri zamanından önce sürmüş ise, dişlerini fırçalamaya daha erken yaşta başlamanız gerekir. Tabii ki yaş küçüldükçe fırçalama ve etkili diş temizliğini sağlamak bir miktar da olsa zorlaşabilir.

merak ettikleriniz?

Pedodonti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular)

Çocuğum 12 aylık fakat halen dişi çıkmadı, ne yapmalıyım?

Dişlerin geç çıkmasında endişelenecek bir durum yoktur. Burada bilinmesi gereken nokta, dişlerinin geç sürdüğü (çıktığı) durumlarda sürme sırasında farklılıklar görülebileceğidir. Bu da endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir.

Bebeğim diş çıkartırken beni neler bekliyor?

Diş sürmesi sırasında yaşanan sıkıntılar bebekten bebeğe değişmekte, hatta aynı bebekte dişten dişe farklılıklar gösterebilmektedir. Aileler diş sürmesi (çıkması) sırasında genellikle ateş, ishal, huzursuzluk ve salya artışından bahsetmektedir. Diş sürmesi sırasında görülen ateş 39 dereceyi asla geçmez, üç günden daha fazla görülen ishal olgularında başka bir hastalığın olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Huzursuzluk halinin ise en fazla bir hafta sürmesi gerekir.

Diş sürme sırasında dişetinde sorunlar olabilir mi?

Diş sürmesindeki (çıkması) en sıkıntılı dönem, dişin diş etini delmesi sırasında yaşanır. Bu dönemde sürmesini beklediğiniz diş bölgesine dokunduğunuzda, hafif ısı artışı ve bastırdığınızda diş etinde beyazlama görülebilir. Çoğu zaman dişin kesici yüzeylerini parmakla fark etmek mümkündür.

Diş çıkmasını kolaylaştırmak için neler yapılabilir?

Diş sürme (çıkma) dönemindeki sıkıntıları hafifletmek için yapabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır:
-Soğuk Uygulama; Soğuk uygulaması en kolay çözümlerden biridir. Bu uygulamayı birkaç şekilde yapmak mümkündür. En kolayı, elinizi buz gibi bir suyla uzun süre yıkadıktan sonra, bebeğinizin ağrılı bölgesine bastırarak masaj yapmaktır. Bu işlemi yaparken onu emzirir gibi kucağınıza alıp kucaklamak, onun kendini daha güvende hissedip, rahatlamasına sebep olur. Çocuklar için olan dondurma kaplarının içine anne sütü, meyve püresi gibi besinler koyup dondurarak yemelerine izin vermek de bu bölgedeki ağrı ve yangı hissini hafifletecektir.
-Diş Kaşıyıcıları: Diş kaşıyıcılarının birçok tipi bulunmakta ve her çocuğun seçimi farklı olabilmektedir. İçinde su olan diş kaşıyıcılar çok etkilidir. Onları bebeğinize vermeden önce, buzlukta 5 dakika bekletip vermenizi öneririm.
-Diş Jeli veya Tabletleri: Piyasada bu konuda çok fazla ürün var. Kimi ilaç formatında, kimi homeopatik (alternatif tıp yöntemi) olarak geçiyor. Homoepatik olanların çoğu papatya içeriyor. Bu ürünleri de deneyip, fayda sağlarlarsa devam edebilirler.
-Anne Sarılması: Anne sarılması her şeye toleransı arttırmaktadır. Özellikle bu dönemlerde, bebeğinizle daha çok vakit geçirmek, ona sıkı sıkı sarılmak  hem bebeğinize hem de size çok iyi gelecektir.

Çocuklarda ilk diş muayenesi ne zaman yapılmalıdır?

Çocuklarda ilk diş muayenesi ne zaman yapılmalıdır? Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği ilk çocuk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra yapılmasını (genellikle 6 ay - 1 yaş arasında) önermektedir. Genel anestezi altında süt dişi tedavisi kimlere uygulanmaktadır? Çocukların diş tedavilerini diş koltuğunda yapabilmek her zaman mümkün olmamaktadır. Böyle durumlarda çürük diş sayısı kaç olursa olsun, tüm dişlerin tedavileri ile koruyucuları çocuğu ve aileyi strese sokmadan genel anestezi altında tek seferde gerçekleştirilebilmektedir. Özellikle; * Fiziksel engelli çocuklara, * Zihinsel engelli çocuklara, * Restoratif veya cerrahi tedaviye gereksinimi olan ancak akut enfeksiyon, anatomik varyasyonlar veya allerji nedeniyle lokal anestezi uygulanamayan çocuklara, * Acil tedaviye gereksinimi olmasına rağmen iletişim kurulamayan çocuklara, * Biberon çürüğü veya erken dönem çocukluk çağı çürükleri adı verilen yaygın çürüklere sahip olan küçük yaştaki çocuklara, * Genel anestezi yapıldığı takdirde tıbbi risklerin azalacağı (bazı kalp hastalıkları gibi sistemik hastalıkları olan) çocuklara, * Herhangi bir nedenle (uzak yerde oturulması, allerjik reaksiyon riski vb.) tedavisinin tek seansta tamamlanması gereken çocuklara.

DAHA FAZLA GÖSTER
DAHA AZ GÖSTER
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)
Bilgi & Randevu