Tedaviler
Diş Protezleri
Diş Protezleri

Diş protezlerinin yapımı ve kullanımı ile ilgilenen diş hekimliğine ait bir bilim dalıdır. Bozulan, eksilen, kaybolan işlev, estetik, rahatlık ve sağlığı yeniden kazandırmak amacıyla, dişlerin eksilen kısımları veya bir ya da daha fazla eksik dişi ve ilgili eksik dokular uygun maddelerle doldurulur. Yapılacak olan diş protezleri teşhis ve tedavi durumuna göre çeşitleri şunlardır:

Total Di̇ş Protezleri̇

Çeşitli nedenlerle tüm dişlerini kaybetmiş hastalarda hem kaybedilen dişleri ve çevre dokularını telafi etmeyi sağlayan protezlerdir. Hasta tarafından takılıp çıkartılabilirler.
Tam protez dişler ölçü ve çeşitli provalar ile ortalama 5 seansta hazırlanır. 5 seans için ortalama 2 hafta yeterlidir.Damaklı diş protezleri takıp çıkarılan protezler olduğu için kullanımı diğer protezlere göre daha zordur. Alt ve üst çeneye kolayca yerleştirilip çıkarılabilir fakat sabit protez konforu ve çiğneme etkinliği beklenmez.

Hassas Bağlantılı Di̇ş Protezleri̇

Çok sayıda diş eksikliğinin olduğu ve sabit protezler ile tedavi yapılamadığı durumlarda uygulanan diş protezi tipidir. Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutucularından dolayı halk arasında ‘çıtçıtlı protezler’ olarak da bilinir.

Hassas bağlantılı protezler iyi bakım ve hijyen sağlandığında uzun yıllar hizmet eder. Kullanıma bağlı olarak hassas bağlantıların lastikleri ve diğer parçalarında bollaşma ya da kırılma ile karşılaşılabilir. Destek alınan dişlerde kayıp olursa protezin tekrarlanması gerekir.

Hassas bağlantılı protez yapılırken var olan dişlere bir işlem yapılır mı?
Hassas bağlantılı protezler dişlerde hazırlanan yuvalara oturmak zorunda olduğu için, mevcut dişler kaplanmak zorundadır.

Kancalı Di̇ş Protezleri̇

Parsiyel hareketli protez , protezin özel kroşe ismi verilen kancalarla ve hassas tutucularla hastanın kendi dişlerinden destek alarak ağızda durduğu takıp çıkarılabilir protezlerdir.

Kancasız parsiyel protezler de mevcuttur. Mevcut destek olarak kullanılacak dişlere kaplama yapılara özel hassas tutucu parçaları eklenir. Böylece hareketli protez kancasız olarak dişlere tutunabilir.

Parsiyel protezlerle rahat yemek yiyebilir miyim?
Parsiyel diş protezleri hem yumuşak dokudan hem de mevcut dişlerden destek alınarak yapıldığı için tutuculuğunda problem yaşanmaz. Rahatça kesme, ısırma ve öğütme fonksiyonları yapılır.
Yemek yerken diş protezim hareket eder mi?
Parsiyel diş protezlerin kancaları protezi yerinden çıkarmayı önlemektedir, bu nedenle yemek yerken hareket etmezler. Zamanla kancalarda gevşeme görülebilir, bu durumda da kancalar kolayca

Parsiyel protez ile hassas bağlantılı protezler arasında ne farklar vardır?
Parsiyel protezlerde estetik olmayan kancalar vardır, hassas bağlantılı protezlerde kancalar yoktur. Parsiyel protezler için mevcut dişlerde bir işlem yapmak gerekmeyebilir, hassas bağlantılı protezler için mevcut dişlerde işlem yapmak zorunludur. Hassas bağlantılı protez için çenede en az 4-6 diş olmalıdır, parsiyel protez için bir kısıtlama yoktur. Hassas bağlantılı protezin maliyeti parsiyel protezin maliyetine göre biraz daha yüksektir.

Parsiyel protezin kancalarının daha estetik olarak diş ya da diş eti renginde yapılması mümkün müdür?
Evet mümkündür. Parsiyel protez kancaları diş gibi beyaz renkte ya da diş eti gibi pembe renkte yapılır, fakat kırılma riskleri yüksek olduğundan her vaka da uygulanamayabilir ve dikkatli kullanım gerekir.
Yeni yaptırdığım protezim ağzımı vuruyor , bu durum normal mi?

Nasıl yeni alınmış bir ayakkabı ayağımızı vuruyorsa yeni yapılmış bir protezin ağızda vuruk yapması çok normaldir. Protezler teslim edildikten sonraki 12 saat içerisinde ağzı vurmaya başlar. Bu durumda “Bir süre kullanayım geçer.” düşüncesi çok doğru değildir. Ertesi gün hekime kontrole gelindiği takdirde hekim vuruk olan bölgelerden aşındırma yaparak hastayı rahatlatır. Tam bir rahatlama sağlanana kadar birkaç kez vuruk kontrolüne gidilebilir

D-flex Di̇ş Protezleri̇

D flex protezler genellikle geçici protez olarak kullanılan , hem kaidenin hem kancaların aynı plastik materyalden yapıldığı esnek protezlerdir.

İmplant Üstü Protezler

İmplantüstü protezler çenenin yapısına , hastanın oral hijyenine ,yapılacak implant sayısı gibi bir çok faktöre bağlı olarak sabit veya hareketli yapılabilir.

Diş üzerine yapılan metal destekli , zirkonyum , monolitik zirkonyum gibi tüm sabit protezler implant üzerilerine de yapılabilir.

Hiç Dişim Yok , Sabit Bir Protez Kullanmak için kaç implant yaptırmalıyım?

İmplant sayısı için genel ağız muayenesi gerekmektedir. Sıklıkla tek çene sabit tedavi için 6 implant tercih etmekle birlikte net sayıya karar vermek için doktorunuzun detaylı klinik ve radyolojik muayenesi şarttır.

İmplant üstü total hareketli protez nedir?
Alt çenedeki total protezin oynadığı ve hastanın konforunu çok bozacağı durumlarla karşılabilir. Bu durumda eğer hastanın ağzı sabit bir protez yapmaya da elverişli değilse ağza 2 veya 4 adet implant yerleştirilir. İmplantların üzerine özel tutucular ve protezin iç kısmına da özel tutucular yerleştirerek protezin çıtçıtlar ile implantlara tutunması sağlanır

İmplant üstü total hareketli protezimi akşam yatarken çıkarmalı mıyım?

İmplant üstü olsa da, normal total protez gibi akşam yatarken çıkartılıp, temizlenip , dokuların hava almasi ve dinlenmesi icin gece takılmamalıdır.

Diş Protezleri
Bilgi & Randevu